Proljetna salata

Koliko se ja sjećam, a sjećam se dobro, u vrijeme mog djetinjstva jeli smo putericu, kristal salatu i ribano zelje. Uglavnom. Ove salate su se ponavljale redovito, monotono, tek toliko da zazelene glavno jelo.
Danas je priča nešto drugačija. Zelenih salata ima bezbroj vrsta. Ja ih po nazivu ne razlikujem već samo izgledom koji me mami. Uz salate, tu je i mlado lišće, još nedozrelih plodova proljeća, a itekako jestivo i zdravo.
Mrkva, cikla, brokula…..pa klice za koje kažu da su izvor života i kao takve obiluju vitaminima kakve niti jedan zreli plod ne može nadmašiti.
Znam ja tko će ovom idejom salate u tegli biti oduševljen. Moji srednjoškolci koji me redovito prate. Retro je In. Zato vam ne treba neka skupa, pomodna posuda za transport već obična, stara, prazna, staklena tegla u kojoj je nekada bio spremljen ajvar ili ukiseljeni krastavci, a mama ju je oprala i spremila s još desetak sličnih na vrh ormara, za svaki slučaj.
E, taj slučaj je baš sad došao! Složite sve zeleno lišće za koje znate da je jestivo, može i cvijeće, jaglaci, ljubičice, maslačak(samo pazite gdje berete i dobro operite).
Sve strpajte u teglu, zatvorite i trkom u školu! Ma pripremite još jednu za mamu da ponese na posao…Za sebe je sigurno lijena, a razveselit ćete ju 🙂

Proljetna salata

PRIPREMA:

Šaka kuhanog slanutka
1 ribana mrkva
3 narezane rotkvice
šaka klica po izboru
šaka narezane salate po izboru (u ovom slučaju mlado lišće cikle, brokule, potočarka)
sjemenke po izboru (suncokret, sezam, bundeva, lan)
Za preljev mješavina soli, maslinovog/suncokretovog ulja i limun ili aceto balsamico
ili preljev od senfa

Preljev stavite na dno, na preljev slanutak pa sve po redu…..
Poklopite i nosite na posao. Neposredno prije jela promiješajte.

0
(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *