IMG_0129

Još jedno jelo sa žlicom koje jako volim! Mahunarka i žitarica za kasnu jesen, kao hranjiv i ukusan obrok!
Kvinoja(Quinoa) je, pomalo zaboravljena, nedovoljno zastupljena u prehrani. Vrlo zdrava, bogata željezom, ne sadrži gluten, regulira probavu i idealna je hrana za malu djecu jer je lako probavljiva! Kvinoju svrstavaju u žitarice iako to ustvari nije! To je biljka srodna špinatu ili cikli…No, bez obzira na to, uvijek je rado pripremam u varivima u kombinaciji s mahunarkama, pogotovo u vrijeme kasne jeseni kad nam je potrebno zagrijati organizam!

RECEPT:

1 veći luk
2 mrkve
1 paprika
1 komad korijena celera
2-3 češnja češnjaka
300 g mladog graha
4 žlice kvinoje
sol, papar, mljevena crvena dimljena paprika, curry
1 žlica vinskog octa
3 lovorova lista

Na maslinovom ulju dinstajte sitno sasjeckani luk, mrkvu, celer i papriku. Odmah posolite i stavite žlicu curryja te žlicu mljevene paprike i lovor. Kada je povrće pri kraju dinstanja dodajte zgnječeni češnjak i još par sekundi miješajte.
Dodajte oprani grah i zalijte s 1/2 l vode za početak. Vodu uvijek dodajem otprilike, nemojte pretjerati…Lako kasnije dodate još, ako je potrebno.
Pustite da se kuha 20-ak minuta poklopljeno. Kušajte, dodajte još soli i začina po ukusu. Kada je grah pri kraju kuhanja dodajte (opranu pod mlazom vode) kvinoju i kuhajte dok se varivo ne zgusne. Dodajte žlicu octa! Ako je potrebno dodajte još vode i začina. Kuha se ukupno oko 30-40 minuta!

Gotovo je kada su grah i kvinoja kuhani!

0
(Visited 324 times, 5 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *