teleca-jetra

Jetra je jedna od onih namirnica koje sadrže najveću količinu željeza pa ju doktori često preporučuju kod anemije. Obiluje mineralima kao što su fosfor, cink, bakar, a od vitamina A, B12, B6, riboflavin i niacin.
Za jetru i općenito iznutrice je izuzetno važno da su svježe i da se pripremaju najkasnije idući dan od kupnje.

Sjećam se iz djetinjstva janjećih iznutrica, jetre, slezene, srca… Janjeće i teleće iznutrice su bile posebna delicija i pripremale su se, kako drugačije nego na gradele. Ja sam jela samo jetru i do danas mi je jetra ostala kao najdraža iznutrica (odmah uz jezik i mozak).

Kod jetre ne volim puno eksperimentirati. Kad imam tako delikatnu namirnicu visoke kvalitete, najdraža mi je brzinska priprema bez puno termičke obrade. Poput lignje. Šteta ih puniti, dinstati kad su najbolje na naglo, po mogućnosti na roštilju. Tek uz dodatak maslinovog ulja i malo češnjaka.

Slika u ovom slučaju ne govori tisuću riječi. Ova kombinacija s brokulom, vrlo kratko kuhanom, začinjenom domaćim maslinovim uljem s malo soli i češnjaka te kratko pečena jetra s tostiranim češnjakom i malo papra su u ovom slučaju jedno od jela koje bih mogla puno češće jesti da nemam kod kuće  one koji to baš ne vole  🙁

Tako sam sinu pokušala podvaliti jetru pod šniclu…Nakon kušanja je uzviknuo:” Ovo nije šnicla, ovo je prevara!”

teleca-jetra1

RECEPT:

Svježa teleća jetra (narezana na šnite)-neka vam narežu u mesnici
sol
papar
3-4 češnjaka
Brokula
maslinovo ulje ili kombinacija s maslacem

Na dobro zagrijanom maslinovom ulju pecite jetru 2 minute sa svake strane. Izvadite, posolite, popaprite i na istoj tavi popržite listiće češnjaka….kratko da ne izgori. Posipajte po jetri i preko jetre prelijte ulje od pečenja.

Brokulu ostavite u glavici, nemojte ju razdvajati na cvjetiće. Odstranite joj dugu stabljiku , a ostavite samo dio stabljike uz cvijet. Nožem stabljiku zarežite tako da napravite križ. Tako će se stabljika brže skuhati.

Stavite da se kuha u kipućoj posoljenoj vodi oko 5-8 minuta, dok stabljika kad ju probodete vilicom ne bude dovoljno mekana za jelo.

Izvadite brokulu iz vode, lagano posolite, dodajte zgnječeni češnjak i maslinovo ulje.

Servirajte uz jetru i uživajte.

1
(Visited 2.038 times, 19 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *