gregada6

Gregada je prastaro ribarsko jelo, vrlo jednostavno za pripremu, a beskrajno ukusno. Možete koristiti bilo koju bijelu, svježu ribu, iako je najpopularnija gregada s onom cijenjenom kao što su orada, škarpina, grdobina…A, odlična je ako se doda koja školjka ili škampi… Za ovakve delicije izdvojit ćete popriličnu svotu novaca, .. Zato je dobro znati da ukusnu gregadu možete skuhati i od znatno jeftinije ribe. Na tržnicama obično znaju prodavati miješanu ribu za brudet u kojoj se nalaze arbuni, kokot, knez….za duplo manju cijenu. Birajte veće primjerke s manje kosti. Ono što mi je posebno drago kod gregade je to što je ovo jelo nešto kao riblji gulaš. Niti je juha, a niti obična pečena riba. Gusti saft joj daje savršenu sočnost, taman da na kraju jela sve pomažete s kruhom i zalijete nekim finim vinom. Kuhano je za čas pa gregadu možete slobodno uvrstiti u tjedni ručak!

Gregada

RECEPT:

700 g svježe bijele ribe (škarpina, pauk, kokot, arbun…)
1 veći luk
3-4 srednja krumpira
3-4 režnja češnjaka (narezanog na listiće)
1,5 dl maslinovog ulja
sol
papar
peršinovo lišće
1 dl bijelog vina
2 lista lovora (opcionalno)

Neka vam ribu očiste u ribarnici (ljuske i crijeva). Ako ne morate, ribu nemojte prati. Ako imate veće komade ribe kao što je škarpina, orada, prerežite ju na 2 dijela, ako je riba manja, ostavite ju u komadu.
Luk narežite na tanke kolute
Češnjak narežite na listiće
Krumpir ogulite pa narežite na kolute debljine 1-2 cm, blago posolite.
Peršinovo lišće nasjeckajte sitno

Luk složite u širu posudu za kuhanje na 1 dl maslinovog ulja. Odmah posolite. Neka se dinsta dok ne požuti (5-10 min) Dodajte pred kraj češnjak pa još kratko dinstajte.

Sad sve zalijte bijelim vinom.

Sada poslažite krumpir preko luka, dodajte ribu i zalijte vodom, ali ne do vrha. Ne radimo juhu. Neka ostane vrh ribe bez tekućine.

gregada

Malo posolite, dodajte lovor i kuhajte na JAKOJ vatri dok proključa, a onda smanjite pa kuhajte sve dok krumpir ne bude gotov. Probajte vilicom.

Ni slučajno nemojte miješati već samo, tu i tamo,  protresite lonac

ne bi se trebalo kuhati duže od 20-ak minuta.

Pred kraj dodajte peršin. Ugasite vatru i zalijte s još malo maslinovog ulja. Dobar tek!

gregada4

 

 

0
(Visited 2.386 times, 12 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *