Glavna jela,  Proljeće,  Recepti,  Tradicionalno hrvatsko,  Variva i juhe,  Vege

Mladi bob i blitva

Bob i blitva
Vrijeme je da zaboravimo na grah, leću i slanutak. Počela je sezona boba i graška, a još malo pa će i prve mahune.

Bob je moja omiljena mahunarka, bogata bjelančevinama pa je idealna kao zamjena za meso. Uglavnom se koriste zrna boba, ali na početku sezone bob možete kuhati s mahunama i tada je najukusniji.

Kao uvod u recepte s bobom, donosim vam jedan jednostavan recept porijeklom iz Dalmacije u kombinaciji s blitvom. Hoćete li ga servirati kao samostalni obrok ili uz komadić sira, tvrdo kuhanih jaja i raženog kruha za večeru ili kao savršeni prilog uz pečenu ribu, na vama je. Dozvolite bobu i blitvi da vas oduševe.

RECEPT:

500 g blitve
300 g mladog boba u mahuni
maslinovo ulje
sol
2 češnja češnjaka

Blitvu operite. Bob očistite kao što čistite mahune. Odstranite vrhove i i končiće pa operite. Stavite ga kuhati u lonac s kipućom, zasoljenom vodom. Nakon 5 minuta dodajte blitvu.
Neka se kuha 10-15 minuta.
Kada je gotovo izvadite povrće sa šupljom žlicom i prelijte s onoliko tekućine od kuhanja koliko želite. Dodatno posolite, obilno zalijte maslinovim uljem i dodajte usitnjeni češnjak. Dobar vam tek.

Bob i blitva

print

3
(Visited 28.289 times, 18 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….