Glavna jela,  Recepti,  Tradicionalno hrvatsko

Lisičarke s jajima i špinatom

 

lisicarke s jajima i špinatom

Listopad je mjesec gljiva. Barem za mene. Gljive su nekako kao i riba….Zdrave, a rijetko ih jedemo…
A trebali bi češće…Živimo u zemlji koja obiluje i ribom i gljivama. Uvijek čovjek zanemari ono dostupno pa se baci na egzotične namirnice misleći da je zdravije i bolje ono što je teže dostupno, a nije.
Zato ja forsiram gljive…Ovoga puta lisičarke. Meni jedne od najdražih nakon tartufa i vrganja. Divnog orašastog okusa i mirisa. Sezona im je u kasno ljeto.. Malo kasnim s receptom 😉 Već sam ih radila u umaku od senfa, a sada brzinsko jelo koje možete poslužiti za ručak ili večeru, a i za užinu ili bogati doručak.
Špinat je također u sezoni, a gljive i špinat se nekako baš ljube….

lisicarke s jajima i špinatom

RECEPT:

250 g svježeg špinata
300 g svježih lisičarki
1 manji luk
maslac
sol
papar
3-4 domaća jaja

Lisičarke očistite od zemlje kistom ili mekanom četkicom. Veće gljive prepolovite

Špinat operite(ako su listovi veći možete ih natrgati na pola..)
Luk nasjeckate na tanke listiće
U tavu stavite komadić maslaca pa dodajte luk neka se dinsta dok ne uvene. Odmah lagano posolite.
Dodajte lisičarke i dinstajte miješajući do 5 minuta. Posolite i popaprite.
Dodajte špinat i promiješajte 2 minut.
Sada žlicom napravite 3-4 jamice i u svaku ubacite jaje.
Poklopite kako bi se jaja pekla sa svih strana. Kada su jaja gotova posolite ih….
Dobar tek!

lisicarke s jajima i špinatom

print
1
(Visited 9.052 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….