Doručak,  Jesen,  Recepti,  Užina,  Zima

Zdrav doručak

Zdravi doručak za djecu

Jedemo li dovoljno voća? Ako je odgovor da, koliko često ga imamo naviku uvrstiti u prvi jutarnji obrok? Ako je odgovor rijetko ili nikada, vrijeme je da počnemo mijenjati svoje navike! Jednom mi je netko rekao da se nakon buđenja ne smijemo obilno najesti, odnosno da poznata stara izreka ” Doručkuj kao kralj” ne pije vodu. Odmah nakon buđenja trebalo bi steći naviku pijenja zelenih kašastih sokova ili iscijeđenih citrusa, a ako baš ne možemo tako lako mijenjati navike, uz voće uključite jogurt ili zobene pahuljice te orašaste plodove. Ovo je dobar način jačanja imuniteta. Tek dva do tri sata iza voćnog doručka možemo pojesti nešto konkretno. Kako smo ujutro mi uspavani i mamurni i naš probavni sustav nije spreman na masnu i tešku hranu. Da bi se razbudio trebaju mu vitamini u izvornom, termički neobrađenom obliku koji nas momentalno razbuđuju i pripremaju na dnevne obaveze. Djecu uvijek treba “zavesti” bojama, barem je tako kod mog djeteta. 😉 Kada vide žarko zeleno i lijepo servirano, probat će sve. Za doručak ili užinu umjesto sendviča, pravi zimski obrok prepun C vitamina za borbu s nadolazećom gripom.

Zdravi doručak za djecu

RECEPT:

150 g grčkog jogurta
2 kivija
2 žlice meda
2 žlice grubo sjeckanih oraha

Kivi i med usitnite u sjeckalici u pire. U čašu stavite jogurt, prelijte pireom od kivija i posipajte sjeckanim orasima. Dobro jutro vam želim.

Zdravi doručak za djecu

print

0
(Visited 2.062 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….