Doručak,  Jesen,  Recepti,  Užina,  Zima

Doručak za imunitet

Svako jutro prije odlaska u školu i na posao, meni i mojim ukućanima, ovo je obavezan napitak! Ako smo ipak u žurbi, barem iscijedim limun i naranču sa žlicom meda! Kada je zdravlje u pitanju, nema kompromisa! Ovo je jedna od najboljih navika koja pomaže jačanju vašeg imuniteta! Opet je aktualna tema o rezistenciji bakterija na antibiotike zbog učestalog korištenja! Ovaj sirovi doručak sprječava nastanak bolesti i omogućava nam snažnu borbu protiv njih! Momentalno nas razbuđuje i priprema za dnevne aktivnosti i borbu sa svakodnevnim stresom.

IMG_1345

Dijelim s vama recepte za tri kombinacije, ali mogućnosti su nebrojene! Igrajte se, iskušavajte! Moj sin najviše voli svijetlo zeleni napitak od zobenih pahuljica i jabuke, ja od blitve, a suprug crveni!

Iako dijete učim da su u laži kratke noge..ovoga puta sam mu prešutjela da se u njegovom sirovom napitku nalazi salata, jer ga tada, sigurno ne bi popio 😉

Ako imate prikladnu ambalažu, vašem mališanu možete ovaj zdravi obrok zapakirati kao školsku užinu umjesto pekarskih proizvoda! Kad vide ostala djeca, tražit će mamu da i njima smiksaju! Uskoro će se natjecati čiji je smoothie ljepše boje, a ne čija krafna ima bolje punjenje! Mijenjajmo navike svojim najdražima na bolje!

IMG_1344

RECEPT:

1. CRVENI SMOOTHIE

1/2  ribane cikle
1/2 ribane mrkve
1 iscijeđeni limun
1 žličica meda
1/2 ili cijela banana
1 dl vode

sve stavite u blender i dobro smiksajte

2. TAMNO ZELENI SMOOTHIE

nekoliko listova blitve(dobro oprane)
2 kivija
1 banana
1 mandarina
1 dl vode

sve stavite u blender i dobro smiksajte

3. SVIJETLO ZELENI SMOOTHIE

1 jabuka
1/2 banane
2-3 lista zelene salate(dobro oprane)
2 žlice namočenih zobenih pahuljica
1 žličica meda
1 manja ili 1/2 naranče
1 dl vode
1 žličica cimeta

sve stavite u blender i dobro smiksajte.

Ako želite rjeđi ili gušći smoothie dodajte više ili manje vode.
POKUŠAJTE NABAVITI POVRĆE I VOĆE IZ EKOLOŠKOG UZGOJA!

print

0
(Visited 3.014 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….

4 komentara