Glavna jela,  Proljeće,  Recepti,  Riba

Špageti s proljetnim kozicama

Od kada je došlo proljeće više ne koristim običan, crveni luk.. Samo mladi luk i mladi češnjak i mladi krumpir 🙂 Dinstanje na mladom luku daje jelu neku proljetnu svježinu…I uvijek ostavim još malo za posipanje naknadno, prije jela. Uz mladi luk, svakodnevno koristim i vlasac pa svako jelo u proljeće, čak i ono zimsko ima drugačiji, bolji okus. Kao i ove kozice… Sasvim obične, a tako savršene. Javite mi kako vam se svidjelo!
RECEPT:
500 g smrznutih repova kozica (očišćenih)
3-4 mlada luka (manja)
šaka peršinovog lišća
1 glavica mladog češnjaka (ili 1/2 ako vam je previše)
maslinovo ulje
sol
papar, chili
250 g špageta
 
 
Na 1 dl maslinovog ulja dinstajte narezani mladi luk… Odmah posolite. Neka se dinsta uz miješanje da lagano uvene.
 
Pred kraj dodajte narezani češnjak na listiće i šaku nasjeckanog peršinovog lišća. Još kratko dinstajte.
 
Ubacite kozice i kuhajte 10-15 minuta. Dodajte još soli, papra, chilija…Neka bude dosta slano…Kad ubacite tjesteninu, okus će biti idealan.
 
Voda ne treba sasvim ispariti. Kuhajte ih tek toliko da kozice omekšaju, ali da se ne raspadaju.
 
U međuvremenu skuhajte špagete, procijedite ih i promiješajte s kozicama.
Pustite da špageti upiju tekućinu prije serviranja.
 
Dodajte još malo maslinovog ulja, peršina i mladog luka i uživajte 🙂

 

print

3
(Visited 2.089 times, 3 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….

2 komentara