Nešto kao paella

Paella mi je sto puta draža od rižota… Obožavam tu raznovrsnost sastojaka i začina, a i način kuhanja. Nema postepenog podlijevanja temeljcem i neprestanog miješanja već se temeljac odmah ulije i više se ne miješa. Samo tu i tamo protrese. Vizualno, paella izgleda dostojna najsvečanijeg događaja, a vrlo jednostavna za pripremu. Odlična ideja za serviranje kada vam stignu gosti. Recept uspjeha je kvaliteta namirnica. Originalno, u paellu ide i piletina, Chorizo kobasica, plodovi mora poput škampi, dagnji, kozica i obavezno šafran. Iako postoji tisuću kombinacija pa se tako priprema i samo od plodova mora i vegetarijanska paella. E, sad.. Nemam šafran, a baš mi se jede paella i nemam Chorizo kobasicu, a baš mi se jede paella.
I nitko mi ne može reći da ova domaća kobasica nije savršena i tisuću puta bolja jer je. I ove naše kozice…I ovaj savršeni temeljac od domaće piletine. Imam tri ubojite namirnice, ali nemam šafran, a ne želim koristiti grašak i mahune jer im nije sezona pa sam stavila poriluk i papriku i malo indijskog začina…Jao, kako je ovo dobro. Sljedeći put radim s piletinom i dagnjama, a i šafran ću kupiti da me ne bi gastro stručnjaci razapeli….Bez šafrana nije paella. 

Nešto kao paella

RECEPT:

350 g riže (srednjeg zrna)..može arborio
500 g svježih kozica
2 domaće kobasice (blago pikantne)
1 poriluk
1 manji luk
1 paprika
2 rajčice ili pola male konzerve pelata
1,5 dl bijelog vina
maslinovo ulje
sol
papar
žlica crvena dimljene paprike
žličica curryja u nedostatku šafrana
pileća juha ili temeljac ( krilca, nogice, vrat, iznutrice kuhane uz mrkvu i luk, blago posoljeno)

Luk narežite sitno, poriluk operite i narežite na krugove. Papriku narežite na rezance.
Stavite dinstati na maslinovom ulju u pliću, okruglu posudu većeg promjera.

Odmah posolite, dodajte dimljenu papriku, chilly

Nakon 5 minuta dodajte kobasice narezane na komadiće.
(Ja sam imala domaće kobasice koje sam prvo kratko prokuhala, onda im odstranila ovojnicu pa ih narezala na nepravilne komade.)

Još kratko dinstajte pa ubacite rižu. Promiješajte da se riža ravnomjerno  rasporedi po cijeloj posudi. Neka se kratko dinsta, a onda ulijte vino. Kuhajte dok ne ispari.

Dodajte nasjeckane rajčice. Promiješajte tako da povrće meso, rajčice i riža budu ravnomjerno raspoređeni po cijeloj posudi. Prelijte pilećim temeljcem da sve prekrije. Od sada više nećete miješati već samo tu i tamo protresti posudu.

Neka se kuha dok riže nije kuhana (ne prekuhana). Ako je potrebno još posolite, dodajte još temeljca. Zadnjih 10-15 minuta dodajte očišćene kozice …Složite ih na vrh i nekoliko neočišćenih. Poklopite i neka se kuha dok ne poprime roskastu boju. Riža mora biti suha, odvojenih zrna. Nikako kašasta ili prekuhana. Kušajte tijekom kuhanja…

Na kraju posipajte peršinovo lišće i servirajte!

Nešto kao paella

0
(Visited 106 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *