Glavna jela,  Jesen,  Recepti,  Riba,  Zima

Kozice u curry umaku

RECEPT:
 
500 g kozica (očišćeni repovi)
1 mali crveni luk
3-4 češnja češnjaka
lišće peršina (sitno nasjeckano)
curry u prahu (2 žličice)
2 dl mlijeka (kokosovo ili u nedostatku kravlje)
2 žličice kokosovog brašna
 

Luk i češnjak sirno nasjeckajte pa luk stavite da se dinsta na malo maslinovog ulja (ako imate kokosovo, još bolje). Odmah stavite malo soli i curry.

Neka se dinsta uz miješanje dok sasvim ne uvene. Pred kraj dodajte češnjak i još kratko dinstajte. Ako vam se hvata za podlogu podlijte s malo vode. Luk ne smije ostati “živ”.

Dodajte kozice i kratko ih dinstajte pa zalijte s 2 dl mlijeka i nastavite kuhati na laganoj vatri.

Dodajte kokosovo brašno za gustoću, koje ste otopili s malo vode. Kušajte i dodajte još začina ako je potrebno.

Kada se umak lijepo zgusnuo ugasite vatru.

Posipajte s malo peršina i servirajte uz kuhanu rižu.

 

print
0
(Visited 13.278 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….