Glavna jela,  Recepti,  Zima

Omlet s pestom od raštike

Sjećate li se onog pesta od raštike koji sam radila nedavno? Jeli smo ga na prženom kruhu kao predjelo, a danas ćemo ga s domaćim jajima i mozzarellom unaprijediti u glavno jelo.
Mnogi se užasavaju od pomisli na jaja za ručak, ali meni je uz kvalitetno punjenje omlet idealan, hranjiv ručak. Za djecu i odrasle i sportaše. Još ako uz njega servirate zdjelicu salate i komadić raženog kruha…Savršeno!

RECEPT:

5 domaćih jaja
2 žlice mlijeka
2-3 pune žlice pesta od raštike
50 g mozzarelle
1 žlica maslaca ili ulja
Sol
malo peršinovog lišća

Jaja razbijte u zdjelu, posolite i dodajte 2 žlice mlijeka.
Dobro pjenjačom umutite
U tavu s neprianjajućim dnom stavite maslac/ulje i pustite da se jako zagrije. Izlijte jaja u tavu i pomoću špatule rasporedite jaja po cijeloj površine tavice. Smanjite temperaturu i prestanite miješati. Kada se jaja počnu lagano kuhati i otvrdnu, ali su i dalje na vrhu tekuća dodajte raštiku i na komadiće natrganu mozzarellu.
Uz pomoć špatule preklopite omlet.
Premjestite omlet na tanjur i posipajte peršinovim lišćem. U slast ?

print
1
(Visited 1.822 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….