Recepti,  Salate za veliki odmor,  Užina,  Vege,  Zima

Zimska salata

Salata od mladog špinata

Baš sam se jako razveselila kad je moja nećakinja s oduševljenjem pohvalila jedan moj recept i to ni manje ni više nego za salatu! Ne bi to bilo ništa čudno da ne pripada generaciji starijih tinejdžera, srednjoškolaca, koji se uglavnom hrane po pekarama. Ono što me najviše iznenadilo je novi trend među njenom generacijom, a to su: smoothie prije škole i salata u školi. Od svih dobnih skupina za koje sam očekivala da će me pratiti, tinejdžeri nisu bili ni na dnu mojih očekivanja, pa sad nekako imam grižnju savjesti jer sam ih možda zanemarila. Kod zdrave i uravnotežene prehrane nam je, uglavnom, motiv zdravlje. Zdravlje odraslih, a pogotovo najmlađih pa sam svjesna kako roditelji i ljudi srednje životne dobi razmišljaju o zdravoj prehrani. Tinejdžere ni na što ne možeš prisiliti, nisu više pod utjecajem roditelja, lagano izmiču kontroli, motiv u prehrani im sigurno nije prevencija kardiovaskularnih i drugih bolesti, već fit izgled. Ono što je super je činjenica da o pripremi obroka ne ovise o roditeljima, samostalni su kako u nabavci namirnica tako i u njihovoj pripremi, maštoviti su, ne boje se novih okusa i eksperimentiranja i ako nisu sigurni kako, ovdje mogu naći odgovore na pitanja. Dakle draga moja, najdraža, teen generacijo…….dobrodošli, uživajte, eksperimentirajte i hranite se zdravo! Salate i smoothie u kombinaciji su dugoročno, pravi izbor.
Mojoj najvećoj inspiraciji, nećakinji Petri, a usput i cijeloj generaciji mladih ljudi, koji su hrabri prihvatiti nove navike u prehrani, bez ičije prisile, već zbog glasa zdravog razuma, posvećujem novu kategoriju recepata”Salate za veliki odmor”
Nadam se da će se redovi u pekarama smanjiti i da ćete oboriti s nogu sve na plaži ovoga ljeta.
Ponosna i sretna 😀

Salata od mladog špinata

RECEPT za salatu

1 šaka ribanog crvenog kupusa
1 šaka mladog špinata
1 mrkva
1 čičoka
2 žlice bučinih sjemenki
1/4 naranče

ZA PRELJEV:

1 puna žličica senfa
malo soli
malo papra
1-2 žlica maslinovog ulja
2 žlice domaćeg vrhnja ili jogurta
limunov sok po želji

U šalicu stavite senf, ulje pa promiješajte da se poveže. Dodajte ostale sastojke, promiješajte, kušajte te uravnotežite okus po potrebi.

Špinat očistite i operite. Kupus narežite na tanke trakice, mrkvu i čičoku ogulite i naribajte na krupniji ribež. Naranču ogulite i narežite na kockice. Sve posložite u posudu s poklopcem prikladnu za transport i prelijte preljevom. Posipajte sjemenkama. Možete sve staviti u običnu teglu. Na dno stavite preljev, zatim kupus, špinat, mrkvu, čičoku, naranču i sjemenke. Prije jela sve promiješajte ili ispraznite na tanjur. Umak će, s obzirom da izlazi zadnji preliti salatu, samo promiješajte i uživajte.

Salata od mladog špinata2

print
3
(Visited 818 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….