O prehrani/O odgoju

Pucati od zdravlja ili bolesti?

Pretilost je ubojica zdravlja. Hrvatska je, prema mojim zadnjim informacijama, četvrta najdeblja nacija na svijetu.
Ono što najviše zabrinjava je pretilost djece. Nekako mi se čini da većina ljudi, a tu naročito spadaju bake i djedovi, misli da je debljina djece povezana sa zdravljem i da rumeni, bucmasti obrazi znače da njihovo unuče puca od zdravlja.
Moram priznati da i sama imam problema u kontroli bijesa kada moja mama krene sa savjetima tipa: Mršav mi je nekako, sigurno je gladan, ne hraniš ga dovoljno itd…..
Istina je da sam i ja , ne razmišljajući, bila dio populacije koja je svom bucmastom zlatu redovito kupovala slance, krafnice i slične gadarije svakodnevno, dok nisam primijetila da mi to moje malo zlato na očigled bubri i pretvara se u hodajući kvasac. Nije nikada došao u onu fazu debljine, ali bio je lagano “tjestast“.
To je bio dovoljan znak da je vrijeme za promjene. Dakle, prema mojoj slobodnoj procjeni, pomažući se s informacijama iz različitih izvora, došla sam do zaključka da je bijelo brašno loše i da njega prvo trebamo izbaciti iz upotrebe, a u kombinaciji sa šećerom pogotovo.
Pekarske smo obroke naglo zamijenili sa zdravim obrocima. Bilo je negodovanja, dakako, ali ako ste dosljedni u odlukama to negodovanje traje vrlo kratko.

“Mama, zašto ne mogu krafnu? Ja bih baš štrukle, njoke za ručak i tjesteninu sa šunkom i sirom za večeru!”
Naravno, krenule su objašnjavanja, jer možda su mojoj generaciji prolazili odgovori: Zato što ja tako kažem, ali ovoj, novoj je bolje sve objasniti potanko bez lažnih izmotavanja!
Zdrava hrana mi nije nepoznanica bila ni tada. Odrasla sam u obitelji gdje je moja majka isključivo pripremala mediteransku kuhinju(dalmatinski korijeni) i izuzetno je pazila da hrana bude organska, ne špricana, bez umjetnih dodataka i sl.
Zbog prezaposlenosti, stresa i silnih obveza sam zanemarila sve što mi je ona objašnjavala cijeli život i povela sam se za masama ljudi, kupovinom u velikim marketima, pekarama za doručak i gablec.
Počelo je školovanje cijele obitelji o važnosti zdrave prehrane! Čvrsto sam odlučila krenuti u borbu za zdravljem, boljom kondicijom, većom energijom, jačom koncentracijom, odličnim raspoloženjem, optimizmom. Vjerujte, sve su ovo rezultati promjene prehrane!

print

0
(Visited 275 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….

2 komentara

  • zdrav

    Baka moga sina stalno pokušava hraniti. On misli da je mršav. Ali on nije mršav, prosječna tijelo. On se kreće puno i jede ispravno. Kada smo došli u posjet baki, ona trči za njim s hranom …

    • Nasja

      Takve su bake? Ali zato mame ipak odgajaju i provode više vremena s djecom. Na kraju, naša riječ je ipak zadnja ?