O prehrani/O odgoju,  Tradicionalno hrvatsko

Pogodite što ću sljedeći tjedan kuhati?

Ne znate što bi kuhali? Već vam je dosta smišljanja jelovnika?
Problem s kojim sam se godinama suočavala i napokon mu doskočila!
Želimo obitelji pružiti zdrave obroke, pune nutritivnih vrijednosti, naročito djeci u razvoju, a opet zadovoljiti svačiji ukus i koristiti što prirodnije, sezonske namirnice!
Najteže mi je padalo osmišljavanje užina za dijete kao obrok u školi ili na izletima, poslije treninga i u fazama kad iznenada vikne :“ Mama ja sam gladan!“

plac

Godinama sam skupljala recepte, smišljala načine i napokon došla do sljedećih zaključaka:

1. Kupovati uvijek sezonske namirnice(ne papriku ili paradajz zimi)
2. Što više domaćih, ne tretiranih namirnica(tržnice ili za sretnike, vlastiti vrt)
3. Što jednostavniji recepti(jer zaposlene majke nemaju previše vremena za boravak u kuhinji!)
4. Što više povrća i voća, zatim mahunarki i žitarica, ribe…
5. Meso ne više od 1-2x tjedno!
6. Zamijeniti bijelo brašno integralnim, šećer- medom ili stevijom, kravlje mlijeko-bademovim, rižinim ili ga sasvim izbaciti!
7. Isto tako zamijeniti bijelu rižu integralnom
8. Slatkiši i kupovni sokovi zauvijek zbogom!
9. Što manje termički obrađene hrane, a više sirovog voća i povrća!
10. Planiranje tjednog jelovnika unaprijed
11. Dobra organizacija

Rezultat: Snažan imunitet, više energije, bolja koncentracija, optimizam! Ovo se specijalno odnosi na djecu-dobra koncentracija, otpornost na bolesti, bolje pamćenje…..
Ovo su moji stavovi do kojih sam došla metodom pokušaja i pogrešaka, osluškujući svoj organizam (i svojih ukućana) i promatrajući reakcije tijela na razne načine prehrane!
Ništa od gore navedenog ne mora biti strogo shvaćeno! Još uvijek koristim bijelo brašno za krafne i blagdanske kolače i pojedem čokoladicu! Najvažnije je, pridržavati se ovih pravila u svakodnevnom životu, a ako nekada „zalutamo“ , tijelo vam neće zamjeriti jer ga poštujete većinu vremena!

print
0
(Visited 1.684 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….