Glavna jela,  Jesen,  Recepti,  Riba,  Tradicionalno hrvatsko

Pastrva u kukuruznoj krupici s pečenim povrćem

pastrve

Jako volim pastrve na ovaj način. Hruskava korica, miris ružmarina i brdo povrća. Malo drugačiji način pripreme ribe, a jako ukusno i zdravo. Za pripremu vam ne treba više od 30-40 minuta. Idealan ručak ili večera koja će zadovoljiti i najzahtjevnije goste. Po želji možete servirati i omiljenu zelenu salatu i dobit ćete paletu boja jeseni na tanjuru.

pastrve

RECEPT:

pastrve
cikla
mrkva
krumpir
kukuruzna krupica
ružmarin
maslinovo ulje
sol

pastrve

Povrće ogulite i operite. Krumpir i ciklu narežite na kolutove debljine 1/2 cm. Mrkvu narežite po duljini jednako debelo.
Poslažite u lim za pečenje pa sve posolite i pokapajte maslinovim uljem. Neka se peče na 180º C 30 minuta.

Pastrve očistite pa ih filetirajte. Ako vam se ne da ili ne stignete, možete ih cijele uvaljati u kukuruznu krupicu i peći s povrćem u pećnici.
Nakon što ste pastrve filetirali, posolite ih. Na tanjur stavite kukuruznu krupicu u koju ste dodali samljeveni ružmarin i promiješajte.
Pastrve uvaljajte sa svih strana u kukuruznu krupicu i pecite 2-3 minute sa svake strane na vrućoj tavi u koju ste stavili malo maslinovog ulja.
Servirajte ih tople s pečenim povrćem i kriškom limuna. Po želji pokapajte maslinovim uljem.

Ako niste filetirali pastrve, zarežite ih plitko na dva mjesta sa svake strane, posolite pa ih uvaljajte u kukuruzno brašno i ružmarin i još dodatno u džepiće koje ste napravili nožem stavite malo ružmarina, a u utrobu lovor i češnjak. Stavite ih u lim za pečenje s povrćem i pecite 30 minuta.

20161015_214405

print

1
(Visited 4.805 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….