Doručak,  Recepti,  Užina,  Vege

Namaz od avokada s jajima

Danas vam predstavljam najdražu užinu mojeg djeteta…
Avokado mnogi ne vole… Ako ćemo ga promatrati kao samostalnu namirnicu, ni ja ga ne volim. Zelena, masna, bezukusna masa
Ali je zato idealan u kombinaciji s drugim namirnicama poput luka, češnjaka, rajčica, začinskog bilja. Guacamole umak smo svi jeli i jako ga volimo, ali onog trenutka kada sam avokado, sasvim slučajno zgnječila i pomiješala s tvrdo kuhanim jajima, mladim lukom i limunovim sokom, dobili smo favorita među jelima s avokadom.
Savršeno zdravi doručak ili užina za male i velike sportaše, na šniti pečenog kukuruznog kruha. Danas sam koristila multipraktik, ali češće koristim vilicu pa samo zgnječim avokado i dodam sitno sjeckana jaja… Vi izaberite način koji vam se više sviđa.
..i javite kako su klinci reagirali na okus..


Recept:
1 zreli avokado
3-4 tvrdo kuhana jaja (domaća)
2 manja mlada luka
cvijet soli
papar
Žlica do dvije maslinovog ulja
Limunov sok

Postupak:

Sve staviti u multipraktik i smiksati u glatki namaz ili samo zgnječite avokado vilicom i dodajte mu nasjeckana jaja i luk, sol, papar, ulje, limunov sok.
Servirajte na tostiranim šnitama integralnog kruha.

 

print
8
(Visited 28.333 times, 5 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….