Mladi grah sa sipom

Od kad sam otkrila razne kombinacije gulaša sa sipom, crni rižoto je pao u zaborav. Mogu slobodno reći zauvijek, barem što se mene tiče. Već sam radila sipu s krumpirom i s bobom, ali ova kombinacija je moja omiljena. Mladi grah je nešto što imam sačuvano u zamrzivaču za dugu zimu jer se ne treba namakati i posebno, dugotrajno kuhati. Dakle sipa i mahunarke se ljube. Baš jako. Bio to bob, grah ili slanutak. Ako još niste, obavezno probajte. Oduševit će vas. 

Mladi grah sa sipom

RECEPT:

600 g svježe sipe

250 g mladog graha

1 luk

3-4 režnja češnjaka

2 rajčice (bez kože) ili 200 g pelata

1,5 dl bijelog vina

šaka peršinovog lišća

2 lovorova lista

1 dl maslinovog ulja

voda ili riblji temeljac

Mladi grah sa sipom

Čišćenje sipe:

Nožem po duljini prerežite klobuk sve do krakova. Raširite ga rukama tako da vidite unutrašnjost sipe. Crnu vrećicu pažljivo odstranite, a zatim i ostatak utrobe.

Izvadite i sipinu kost. Ako imate djecu, ovu kost možete isprati pa im dati da se igraju. Ja sam kao dijete od njih radila čamčiće ?

Primite rukama krakove pa ih prerežite tik ispod očiju. Unutar krakova se nalazi zub koji je također potrebno odstraniti.

Kada ste napravili najteži dio: Odstranili utrobu, crnilo, zub i oči imate dva dijela: krakove i klobuk(rašireni). S klobuka odstranite kožu i sve zajedno dobro operite pod mlazom vode.

Narežite sipu na komadiće.

Luk narežite sasvim sitno. Češnjak narežite na listiće. Peršin nasjeckajte sitno. Rajčice ili pelate tekođer nasjeckajte.

Na maslinovom ulju dinstajte luk. Odmah posolite i dodajte 2 lovorova lista. Dinstajte dok ne postane staklast, a zatim dodajte češnjak pa dinstajte još 1-2 minute. Dodajte vino. Pustite da alkohol ispari pa dodajte narezanu sipu i pustite da se dinsta nekoliko minuta uz miješanje.Dodajte rajčice i oprani grah te dolijte temeljac ili vodu da prekrije sadržaj lonca. Dodajte malo soli i papra i pustite da se kuha dok grah ne bude mekan (ne prekuhan). Kuha se otprilike 30 minuta. Po potrebi dodajte još vode ili temeljca. Zadnjih 10 minuta dodajte pola peršinovog lišća. Kada je gotovo, posipajte s ostatkom peršina. Dobar tek!

Mladi grah sa sipom

 

0
(Visited 133 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *