Blagdanski recepti,  Ljeto,  Proljeće,  Recepti,  Slatko,  Tradicionalno hrvatsko

Sočna torta s višnjama

Tetela je moja teta. Ne zove se tako. Zove se Marija.
Tetela je ostalo još od vremena kada smo moj brat i ja u uzrastu bez zuba pokušavali izgovoriti njeno ime. Znate kako djeca sve iskrive. ??
Tako je ostala Tetela.
Tetela zaslužuje tekst samo za nju. Jedna od onih teta koju svako dijete treba u svojem djetinjstvu. Strpljiva, nasmijana ??
Radila je najbolje kolače, šivala je moje prve haljine…Imala je smisla za lijepo i ništa joj nije bilo teško. Pogotovo za nas djecu.
Bila je teta u vrtiću i sjećam se da me, kada sam došla u Split ljeti, vodila u vrtić da ih upoznam. Obožavali su je. Izrađivala im je igračke, pekla kolače. ??Tetela je sinonim za Mary Poppins. Teteli uvijek dođem kad idem u Split i malo je reći da nas dočeka gozba. Iako već u kasnim sedamdesetima, još uvijek je blaga, nasmijana i još uvijek radi najbolje kolače na svijetu. Ovo je recept iz njene bilježnice. Najsočniji voćni kolač. I ne spada u zdravu poslasticu. Nimalo. Ali njegov okus liječi. Jer podsjeća na najljepše dane i bezbrižna jutra. I svako zrno šećera i brašna se trenutno pretvara u super hranu. Jer ljubav i sjećanja su ponekad jači od bilo kakve bolesti. Za moju Tetelu. Za sve Tetele svakog djeteta na ovome svijetu. A povod? Kraj školske godine, naravno ????‍??‍?

Pojašnjenje recepta:

Čikara je šalica od cca 2,5 dl (ona za mlijeko ili kakao) Ulje i šećer nisam natrpala do vrha šalice, nego malo ispod ruba, ali sam zato voće mjerila do vrha. Umjesto oraha koristila sam lješnjake jer orahe nisam imala, a od voća višnje. Isto tako dobro pašu i marelice, breskve, maline, jagode, trešnje…

Dakle, prvo mikserom pjenasto izradite žutanjke sa šećerom. Dodajte ulje i samljevene orahe. Miksajte.

Sada ubacite brašno s praškom za pecivo i lagano miješajte žlicom.

Ubacite voće po želji pa snijeg od 5 bjelanjaka.

Sve dobro promiješajte pa ulijte u kalup za torte koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom (istresite višak).

Stavite peći na 150° C oko 1 sat. Čačkalicom provjerite je li gotovo.

Izvadite tortu iz pećnice i odmah je prelijte sokom jednog manjeg limuna u koji ste dodali malo vode. Ostavite da se ohladi. Po želji premažite tortu tučenim slatkim vrhnje i ukrasite voćem.

print
4
(Visited 3.153 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….

2 komentara

  • Silvia

    Ova torta je savršenstvo!!! veliki sam ljubitelj višanja i oraha, toliko je sočna, ma O_D_L_I_Č_N_A! slike nema ali bude drugi put! Hvala na divnom receptu!