Kad zahladi toliko da snijeg pada čak i na otocima, teško da na tržnicama možete naći svježe povrće koje nije smrznuto. Tek poneko, najotpornije uspije preživjeti. Na vrhu svega je Raštika. Kraljica zime, kraljica vitamina koja je otporna i na najjače hladnoće. Danas ju čekam po narudžbi i spremam vam čuda s ovom zelenom ljepoticom. U međuvremenu se snalazim kako najbolje znam. Nikako ne pristajem na rješenje meso i krumpir bez zelenog pa sam jučer za ručak uz mesne okruglice servirala pesto od peršina i oraha, a sve na podlozi od rikule i zelene salate. Samo vitamini i proteini. Kao savršeni ručak za male i velike sportaše, a i za nas roditelje kojima itekako treba snaga, koncentracija.. Bez škroba koji usporava i uspavljuje, kako bi mogli izdržati ovaj najtužniji dio godine.

 

RECEPT za mesne okruglice (oko 16-20 komada):
500 g mljevene junetine
1 manji luk
1 jaje
vezica peršina (samo peteljke) – listove stavljamo u pesto
sol
papar
nekoliko žlica prezli ili kokosovog brašna (opcionalno)
PESTO:
vezica peršina (prerežite gornji dio gdje su listovi i dio peteljki, a donji dio gdje su samo peteljke ostavite za meso)
šaka oraha
maslinovo ulje
sok od pola limuna
sol
2-3 režnja češnjaka
Meso stavite u zdjelu pa dodajte sitno nasjeckan luk i peršin, sol, papar pa sve dobro promiješajte.
Sad dodajte cijelo jaje i opet sve rukama dobro povežite. Dodajte nekoliko žlica prezli/kokosovog brašna kako bi se kuglice lakše oblikovale.
Rukama oblikujte kuglice i pecite ih na vrućem ulju. Ako se bojite da će se zalijepiti lagano ih uvaljajte u brašno (kokosovo ili neko integralno)
Kada su kuglice sa svih strana pečene stavite ih na tanjur.
Pesto pripremite na sljedeći način:
Sve sastojke ubacite u multipraktik i miksajte dok ne dobijete jednoličnu masu. Kušajte. Ako je potrebno dodajte još ulja ili začina. Servirajte meso na podlozi od rikule ili kristal salate pa na svaku kuglicu stavite žličicu pesta. Uživajte.

 

0
(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *