Glavna jela,  Jesen,  Ljeto,  Proljeće,  Recepti,  Riba,  Tradicionalno hrvatsko

Lokarde iz pećnice

1. Bistre oči, izbočene i sjajne
2. Tijelo je ukočeno, čvrsto i sjajno
3. Škrge moraju biti crvene boje, ne smećkaste

Vodila me često sa sobom na tržnicu. Djetinjstvo sam provela blizu najvećeg zagrebačkog placa. Nekoliko puta tjedno smo išle po svježe namirnice. Svaki put mi je strpljivo objašnjavala kako prepoznati svježe meso, ribu, domaće povrće i voće.

Bez obzira na vrijeme koje je prošlo i danas, kad se dogovorimo da se nađemo na Dolcu, još uvijek mi objašnjava iste stvari kao da imam 5 godina. I ja joj dozvolim.
Pretvorim se u to neiskusno dijete i slušam ju s pažnjom jer ipak, ona zna najbolje. Još uvijek od nje čujem nešto novo.
Ponekad mislim da je se trgovci boje. Svi je poznaju. Tretiraju je s poštovanjem. Shvatili su odavno da nju ne mogu muljati i podvaliti joj staro pod svježe ili uvozno pod domaće. Trebat će mi još tri života da dostignem to iskustvo kada je u pitanju prepoznavanje kvalitetnih namirnica.

lokarde iz pećnice

Idemo mi na recept:

Lokarde su opet potvrdile moju tvrdnju da su najzdravije namirnice i cjenovno najpristupačnije.
Ne toliko jeftine kao srdele, ali nutritivno itekako bogate. Uostalom, kao i sva plava riba.
Uvijek volim kupovati manje primjerke. Držim da velike lokarde često mogu biti suhe.
Dakle, idealna veličina je oko 200 g po komadu ili manje.

RECEPT:

4 lokarde (oko 700 g)
4 krumpira srednje veličine
2 luka
2 grančice ružmarina
Maslinovo ulje
1 dcl bijelog vina
Sol

šaka peršinovog lišća

Lokardama odrežite glave. Prerežite im trbuh po duljini pa izvadite utrobu. Operite ih i osušite papirnatim ručnikom.

Na tijelu poprečno nožem zarežite plitko na 2-3 mjesta. Posolite i utrljajte sol po ribi, a u džepiće ubacite malo ružmarina.

lokarde iz pećnice

Krumpir ogulite, operite i narežite tanko oko 3 mm. ovo je bitno zbog toga što mora biti pečen kad i riba. Ako ga narežete debelo, ostat će sirov, a riba će se sasušiti.Posolite i nauljite.

Luk narežite na kolutiće.

lokarde iz pećnice

U posudu za pečenje slažite redom, luk, na luk krumpir pa ribu. Češnjeve češnjaka malo zgnječite nožem pa dodajte ribi.

lokarde iz pećnice

Sve još malo pokapajte maslinovim uljem i vinom.

Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 200° C oko 30 minuta, dok krumpir nije pečen.

lokarde iz pećnice

Kada je gotovo sve posipajte peršinom. Kod serviranja u zdjelicu ulijte maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Tko voli, može dodati ribi.

lokarde iz pećnice

print
28
(Visited 59.661 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….