Kruh i tijesto,  Recepti

Pogača sa svježim sirom

Karma je dobra stvar. Dobra je za one jadne, izmućene, pravedne, ali vječito gažene. Gledat će jednom propast svojih tiranina.
Gledat ćete i vi koji ste u svojoj skromnosti i ljudskosti umjereno kupovali u ove dane, misleći na druge. Gledat ćete onu ženu koja je u Plodinama u Zapruđu kupila 6000 vrećica kvasca da ih poždere ili preproda.
Nitko od nas neće umrijeti od gladi.. Ali razotkrit će se ljudska bijeda. Pozeri koji će pokazati pravo lice u ovakvim situacijama. Grabi, stoko, grabi.
Nema sreće ni sitosti u tome. Ostat ćeš sam kad tad.
Možeš se zavući sam u crnu rupu bježeći od virusa i navući na sebe oklop od metala, dok oni ispod tebe pate, ali pokosit će te nakon što izađeš potres ili grom. Karma je zajebana stvar. Za tebe. I znaš što? Nećeš propast jer će se netko kome si nogu podmetnuo naći da ti pomogne.
Ali ćeš imati onaj nevidljivi žig nasred čela.
Žig na kojem piše – Dno dna-
da te prati dok živiš.
To je neizbrisivo.
A za sve vas koji niste uspjeli ugrabiti vrećicu kvasca, imam odličan recept za beskvasnu pogaču. Najfiniju, zdravu i ukusnu.
Karma.. Kažem vam. Svakome prema zaslugama 😉
RECEPT:
300 g pirovog integralnog brašna
200-250 g svježeg kravljeg sira
1 žličica soli
100 g maslaca narezanog na listiće
2 jaja
3/4 žličice soda bikarbone
Jaje, maslac, kravlji sir i sol izradite mikserom.
Umiješajte brašno i sodu pa zamijesite kuglu.
Prebacite ju na lim za pečenje obložen masnim papirom.
Formirajte pogaču debljine cca 2 cm.
Po želji nožem zarežite okomite i vodoravne crte, premažite s malo mlijeka i pecite na 200 C oko 25 min.
Prekrijte krpom i pustite da se malo ohladi.
 
print
3
(Visited 3.693 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….