Sirup od limuna i meda

Zdravlje nam je važno. Svima. Skloni smo ga prihvaćati zdravo za gotovo i tek kad čujemo da se bolesti dešavaju u našoj neposrednoj blizini, nešto nas trgne i zamislimo se.
Obično na kratko, pa za tren zaboravimo i nastavljamo se opterećivati manje bitnim stvarima.
Sutra sve po starom, navratimo do prve pekare, kupimo burek, zapalimo  dvije – tri uz, tko zna koju po redu kavu taj dan misleći, ma ima vremena.

Uh, kako poznato!

Onda, zaokupljena tisućama “bitnijih” stvari osjetim bolove u vratu i leđima, neopisiv umor i sve one znakove koje nam tijelo šalje da bi nas upozorilo:” Stani, razmisli, uspori, promijeni nešto!”

Tada se zamislimo jer bol je zaista najbolji znak da je već kasno ili sasvim na granici da krenemo s promjenama.

I nije ovdje o hrani riječ. O hrani sam dosta toga rekla i ako ste čitali sve moje tekstove pod kategorijom PREHRANA sve vam je kristalno jasno.

Ovdje je riječ o onim malim dozama koje se drže u malim bočicama (a nisu parfemi ni otrov) i služe nam kao preventiva, kućna apoteka direktno iz prirode.

Aromaterapija je moja druga ljubav nakon kuhanja. Odslušala sam nekoliko radionica iz aromaterapije i educirala se na nekoliko strana.

Koliko su mi čudotvorne bočice s eteričnim uljima pomogle u prevenciji raznih viroza, prehlada, upala uha, ne možete ni zamisliti.

Koliko puta sam izbjegla antibiotike i bespotrebne odlaske doktoru zbog curenja nosa, kašlja, gripe.

Moje dijete je zadnji put bilo prehlađeno prije dvije godine, a svaki znak početka neke prehlade suzbijemo u korijenu.

(Osim kad nemamo vremena ili smo lijeni pa ne reagiramo na vrijeme i obično šmrcanje potraje tjednima.)

I nije tu samo aromaterapija pomogla.

Inhalacije, čajevi, teglice s medom, limun, đumbir, lovor, ružmarin, luk, češnjak…..

Za početak, evo jedna ideja za fini pripravak od meda i limuna…Ovdje ću s vama dijeliti iskustva i savjete kako olakšati ili čak spriječiti prehlade kod djece, kako ojačati imunitet i sl.

Kod mene provjereno pomoglo, a savjete sam nesebično dijelila sa svojim bližnjima i svi su od reda oduševljeni rezultatima.

Kako ne bi bilo nesporazuma, ja se ovdje ne igram doktora niti Boga. Doktoru treba otići u svakom slučaju. Ovdje ćemo samo pričati i dijeliti iskustva o kućnoj njezi ili preventivi kod bezazlenih viroza, prehlada, gripe, kašlja i oslabljenog imuniteta.

Sirup od limuna i meda

RECEPT:

900 g meda od bagrema (domaćeg)
3 limuna (nešpricana)
2 lista lovora (lovor je inače odličan protiv kašlja. Najbolji je u obliku eteričnog ulje ili čaj od lovorovog lišća. U ovom slučaju je više kao ukras, ali sigurno će pustiti malo svoje ljekovitosti 😉

Limune dobro operite i narežite na tanke kolute. Poslažite ih u veću teglu pa sve prelijte medom. Dodajte 2 lovorova lista.

Čuvajte u hladnjaku.

Svako jutro prije škole ili posla uzmite 1 žlicu ili ju pomiješajte s malo vode i popijte.

Kad limun pusti svoj sok, dobit ćete jako fini sirup. U ovu kombinaciju možete po želji još i ubaciti malo ribanog đumbira ili limun sameljite pa stavite u teglu s medom. Tako ga možete i jesti.

0
(Visited 259 times, 4 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *