Baš volim stare, domaće pripravke kod sezonskih bolesti. Mislim da sam u cijelom djetinjstvu jednom bila kod doktora. A bila sam često bolesna, od upale uha, grla, kašlja…Kao i svako dijete. Mama je svaki simptom bolesti srezala u korijenu…Čajevima, oblozima, inhalacijom…Bilo je tu biljnih čajeva za sve i svašta. Kako jabuka ne pada daleko od stabla, tako sam i ja tu tradiciju prenijela na svoje ukućane pa su nam doktori zahvalni što ih ne maltretiramo za svaki kašalj, curenje nosa i peckanje u grlu. Sve te starinske metode sam ja preuzela i podigla na višu razinu, upotrebom eteričnih ulja.
Za početak, evo jednog čaja koji pouzdano djeluje na kašalj. Kako i zašto, nemam pojma, ali nije mi važno, sve dok djeluje. Kako čaj od luka niti jedno normalno dijete ne bi pilo, a ne bih ni ja (Možete zamisliti odvratan okus luka), tako sam u njega ubacila biljne čajeve poput kamilice, stolisnika i majčine dušice te zasladila medom uz dodatak limuna. I djetetu fiiiinooooo!

RECEPT:

1 l vode
2 srednje velika luka ( s korom u komadu)
4 žličice cvjetova kamilice
2 žličice stolisnika
2 žličice lipe…ili nekog drugog čaja po izboru
2-3 žlice meda
Limunov sok

U hladnu vodu stavite dva oprana luka. Kada voda proključa, kuhajte još 10-ak minuta. Izvadite luk.
Stavite biljne čajeve da kuhaju još minutu.
Ugasite vatru, promiješajte i pustite da stoji 5 minuta pa procijedite. Kada se čaj malo ohladio, ali je još uvijek topao, dodajte med i limun pa sve dobro promiješajte. Uživajte. Možete ga skuhati više pa piti tijekom cijelog dana..Litra dnevno je dovoljna.

0
(Visited 207 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *