Pržena raža

Moja mama je često kupovala ražu kad smo bili djeca. Zapravo ne znam koliko je to često bilo, samo znam da mi je bila uz cipla i kantara najdraža riba. Vjerojatno mi je zbog toga ostala urezana u sjećanje.  

Raža ima delikatno, bijelo meso. Kostur  joj je građen od hrskavice kao i kod morskog psa pa će kontinentalci sigurno biti oduševljeni. Hrskavica se djelomično, kod manje raže može i jesti. Za djecu je zbog toga idealna jer nema straha od gušenja. Izrazito niskokalorična riba, najčešće se priprema lešo, ali pržena, onako hruskava iz vana, a mekana unutra mi je najdraža. Obiluje jodom, kalijem, bakrom, vitaminima B skupine, a meso je izuzetno kvalitetno i podsjeća na meso jastoga.

S druge strane, plava, jeftina riba. Za razliku od raže, srdela je sasvim na dnu hranidbenog lanca. Hrani se isključivo planktonima. Obiluje Omega 3 masnim kiselinama. Zimi se baš ne lovi, ali je sada u punoj svojoj veličini izuzetno ukusna. Na gradelama joj gotovo nema ravne ( usudila bih se reći da mi je draža od puno cjenjenijih bijelih riba). Ono što je bitno je da je dostupna svima i kao takva potvrđuje moje uvjerenje kako je najdostupnija i najjeftinija hrana ujedno  i najzdravija. Losos vam nikako nije nužan. Zamijenite ga ovom moćnom ribicom.
Pržena raža
RECEPT

1 očišćena raža (700 g)..samo krila
300 g očišćenih srdela
mladi krumpir
vlasac
mladi luk
malo integralnog brašna(pirovo, kukuruzno)
sol
maslinovo ulje
salata po izboru

Pržena raža

Ražu će vam na ribarnici rado očistiti(odstraniti kožu). Krila joj narežite na komade pa posolite. Uvaljajte u brašno u tankom sloju i pržite nekoliko minuta sa svake strane na vrućem maslinovom ulju.
Kad je raža dobila lijepu zlatnu boju, još malo posolite i stavite na tanjur.

Srdelama odstranite ljuske, glavu sa crijevima, prebrišite svaku papirnatim ručnikom, uvaljajte u brašno. Odstranite višak. Stavite peći u dobro zagrijano ulje 2-3 minute sa svake strane. Izvadite na papirnati ručnik i posolite.

Mladi krumpir očistite žičanom četkom tako da odstranite samo prljavštinu, dio kore može ostati. Stavite ga kuhati u hladnu vodu dok ne omekša(probajte vilicom). Otprilike oko 30 minuta.
Kada je kuhan procijedite, stavite u zdjelu, posolite, zalijte maslinovim uljem, posipajte sitno narezanim vlascem i mladim lukom.

Servirajte uz omiljenu salatu. U mojem slučaju, to je rikula 🙂

Pržena raža

1
(Visited 614 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *