Proljeće,  Recepti,  Salate za veliki odmor,  Tradicionalno hrvatsko,  Vege

Proljetna salata za veliki odmor

Proljetna salata

Koliko se ja sjećam, a sjećam se dobro, u vrijeme mog djetinjstva jeli smo putericu, kristal salatu i ribano zelje. Uglavnom. Ove salate su se ponavljale redovito, monotono, tek toliko da zazelene glavno jelo.
Danas je priča nešto drugačija. Zelenih salata ima bezbroj vrsta. Ja ih po nazivu ne razlikujem već samo izgledom koji me mami. Uz salate, tu je i mlado lišće, još nedozrelih plodova proljeća, a itekako jestivo i zdravo.
Mrkva, cikla, brokula…..pa klice za koje kažu da su izvor života i kao takve obiluju vitaminima kakve niti jedan zreli plod ne može nadmašiti.
Znam ja tko će ovom idejom salate u tegli biti oduševljen. Moji srednjoškolci koji me redovito prate. Retro je In. Zato vam ne treba neka skupa, pomodna posuda za transport već obična, stara, prazna, staklena tegla u kojoj je nekada bio spremljen ajvar ili ukiseljeni krastavci, a mama ju je oprala i spremila s još desetak sličnih na vrh ormara, za svaki slučaj.
E, taj slučaj je baš sad došao! Složite sve zeleno lišće za koje znate da je jestivo, može i cvijeće, jaglaci, ljubičice, maslačak(samo pazite gdje berete i dobro operite).
Sve strpajte u teglu, zatvorite i trkom u školu! Ma pripremite još jednu za mamu da ponese na posao…Za sebe je sigurno lijena, a razveselit ćete ju 🙂

Proljetna salata

PRIPREMA:

Šaka kuhanog slanutka
1 ribana mrkva
3 narezane rotkvice
šaka klica po izboru
šaka narezane salate po izboru (u ovom slučaju mlado lišće cikle, brokule, potočarka)
sjemenke po izboru (suncokret, sezam, bundeva, lan)
Za preljev mješavina soli, maslinovog/suncokretovog ulja i limun ili aceto balsamico
ili preljev od senfa

Preljev stavite na dno, na preljev slanutak pa sve po redu…..
Poklopite i nosite na posao. Neposredno prije jela promiješajte.

print

1
(Visited 543 times, 1 visits today)

U mojoj obitelji, generacijama, hrana je glavna tema razgovora, okosnica najljepših druženja, obiteljskih okupljanja za stolom, blagdanskih veselja. Hrana nikada nije bila samo potreba! U nasljeđe se prenosila vještina pripreme tradicionalnih receptura, dalmatinskih specijaliteta i sjećam se, kao dijete, živih rasprava između moje bake, mame i teta, tko najbolje priprema njoke, pašticadu, janjetinu…..orahnjaču i ostale delicije! Naglasak je, dakako, uvijek bio na domaćem, ne špricanom, sezonskom i zdravom, što je i moja nit vodilja kod svakodnevnog kuhanja za moju obitelj…….Nikada nam nije bilo dozvoljeno jesti slatkiše u neograničenim količinama! Pazilo se na raznolikost namirnica i boja na tanjuru! Smatralo se da je hrana izvor zdravlja ili uzrok svih bolesti! Ja sam, ipak po prirodi znatiželjna i koliko god štovala tradiciju, uvijek u svojim jelima pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg. Ljubomorno i sebično čuvam bakine bilježnice s receptima koji su se skupljali desetljećima! Moje bake i tete, danas više nema. Nekako, nostalgično, ovaj blog posvećujem njima u čast, kao zahvalu za ljubav prema kuhanju i hrani koju su mi usadili i naučili me, ni neznajući, prenositi tu ljubav dalje….